ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Τεχνητή Νοημοσύνη

του Τίμου Κουρεμένου - Δημοσίευση 15 Μαΐου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαΐου 2019, 21:27
Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Τεχνητή Νοημοσύνη
Facebook Twitter Whatsapp

Στην μελέτη, συμμετείχαν 600 πολίτες και 41 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, και φαίνεται ότι η προοπτική ενός μέλλοντος με ενσωμάτωση του ΑΙ στην καθημερινότητα τους δεν φοβίζει αλλά συναρπάζει τους Έλληνες, προκαλώντας ταυτόχρονα έναν μικρό προβληματισμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αν και ακόμα έχουν μία μικρή επιφύλαξη, οι Έλληνες πολίτες κρατούν μία θετική στάση απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους αν και πιστεύουν στην δυναμική της Τεχνητής νοημοσύνης, είναι ακόμα διστακτικές στην αξιοποίηση των εφαρμογών της.

Σύμφωνα με την μελέτη που πραγματοποίησε η Accenture σε συνεργασία με τη Microsoft με τίτλο «Greece: With an AI to the Future» και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Microsoft Summit 2019, η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς διαπιστώνεται ότι έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σωρευτικά σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 195 δισ. δολάρια, στα επόμενα 15 χρόνια (από το 2020 έως και το 2035).

Στην μελέτη, συμμετείχαν 600 πολίτες και 41 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, και φαίνεται ότι η προοπτική ενός μέλλοντος με ενσωμάτωση του ΑΙ στην καθημερινότητα τους δεν φοβίζει αλλά συναρπάζει τους Έλληνες, προκαλώντας ταυτόχρονα έναν μικρό προβληματισμό. Όπως φαίνεται οι πολίτες έχουν μια καλή αντίληψη για το AI, με ποσοστό 65% να συσχετίζει ως πρώτη σκέψη τον όρο με εφαρμογές, όπως είναι τα chatbots, οι ψηφιακοί βοηθοί (digital assistants) και τα ρομπότ, ενώ μόλις 2% του πληθυσμού να δηλώνει άγνοια.

Το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΑΙ θα κάνει καλό στην στην κοινωνία, ενώ μεγάλο ποσοστό αναγνωρίζει τα προφανή οφέλη, σε κλάδους όπως είναι η ιατρική και οι επιστήμες.

Φυσικά ο φόβος του αγνώστου, του νέου και η αβεβαιότητα δεν έχουν εξαφανιστεί και φαίνεται να προβληματίζουν τους Έλληνες. Γι’ αυτό το λόγο στην μελέτη οι Έλληνες θα εμπιστευόντουσαν τις τεχνολογίες ΑΙ για εφαρμογές Οικιακής Κατανάλωσης Ενέργειας (84%), Οικιακής Ασφάλειας (84%) και Παρακολούθησης Υγείας (69%) όμως δεν πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έκανε καλό σε εφαρμογές που αφορούν την Διαχείριση Οικονομικών (58%), την Ασφάλεια Παιδιών (58%) και την Αυτόνομη Οδήγηση (57%).

Τέλος ένα υπάρχει κι ένα ποσοστό 64% που δηλώνει ότι δε θα εμπιστεύονταν πλήρως τις τεχνολογίες ΑΙ, χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου και παρέμβασης από ανθρώπους.

Στις επιχειρήσεις τώρα επικρατεί παρόμοιο κλίμα με τα ηγετικά στελέχη τους, να αναγνωρίζουν την δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, όμως κι εκεί να υπάρχει διστακτικότητα στο να επενδύσουν σε ενσωμάτωση εφαρμογών της.

Συγκεκριμένα, το 85% των ερωτηθέντων στελεχών πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών ιδεών ενώ το 73% προβλέπει ότι το ΑΙ θα αλλάξει τη φύση του ανταγωνισμού μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, προκαλώντας ισχυρές μεταβολές στην αγορά.

Το ίδιο περίπου ποσοστό (71%) φοβάται ότι αν η εταιρεία τους δεν αξιοποιήσει συστηματικά τις δυνατότητες που προσφέρει το ΑΙ, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Όπως και να έχει, μπορεί οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα να θεωρούν το ΑΙ ως «καταλύτη αλλαγής», όμως είναι διστακτικές στο να επενδύσουν αυτή τη στιγμή στην τεχνητή νοημοσύνη και αυτό φαίνεται από τον πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων (3%) που έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένα προγράμματα ΑΙ σε σχέση με το 45% των επιχειρήσεων από το αντίστοιχο παγκόσμιο δείγμα.

Υπάρχει κι ένα 23% των επιχειρήσεων που βρίσκεται σε αρχικά στάδια επενδύσεων επάνω στο ΑΙ, κι ένα 37% που πειραματίζεται με διάφορες πιλοτικές εφαρμογές.

Οι βασικοί λόγοι που επικρατεί αυτό το σκηνικό στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις απόψεις των στελεχών, είναι η έλλειψη ΑΙ δεξιοτήτων (69%), η ασυμβατότητα με τα παραδοσιακά-legacy συστήματα των επιχειρήσεων (57%) καθώς και η ποιότητα των δεδομένων (37%).

Οι τομείς που θα δούμε το ΑΙ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να είναι η πληροφορική, το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις και οι λειτουργικές διαδικασίες (operations), ενώ τα βασικά οφέλη από την υλοποίηση τέτοιων λύσεων σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, το μετασχηματισμό προϊόντων και υπηρεσιών, τη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες (customer engagement) και την ενδυνάμωση του προσωπικού.

Οι εκτιμήσεις της έρευνας, θέλουν την τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία της Ελλάδας, καθώς διαπιστώνεται ότι έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σωρευτικά σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 195 δισ. δολάρια, στα επόμενα 15 χρόνια (από το 2020 έως το 2035).

Τέλος, σύμφωνα με την μελέτη, οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνεπάγεται η τεχνητή νοημοσύνη, σε οργανωτική, τεχνολογική, πολιτική, ηθική και κοινωνική διάσταση.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εστιάσουν στην:

- Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας
- Προετοιμασία της νέας γενιάς για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
- Ανάπτυξη κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη
- Εφαρμογή πολιτικών και δράσεων ένταξης και συνολικής προόδου.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, θα πρέπει να επενδύσουν άμεσα σε ανάπτυξη κι εφαρμογή τεχνολογιών AI στους οργανισμούς τους, το οποίο απαιτεί:

- Μετάβαση από την απλή αυτοματοποίηση προς την ολιστική αξιοποίηση του ΑΙ και της καινοτομίας
- Διαρκή πειραματισμό με τεχνολογίες ΑΙ
- Πλήρη αξιοποίηση των δεδομένων
- Ανασχεδιασμός της φύσης της εργασίας
- Ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (new-skilling) σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης για την αποδοτικότερη συνεργασία με τις έξυπνες μηχανές.pho