SPECIALS

Η παράδοση και το χωριό «ξυπνούν» μέσα στην πρωτεύουσα – Ο Ορφέας εορτάζει 30 χρόνια με μία μεγάλη παράσταση

του Χρήστου Κωνσταντινίδη - Δημοσίευση 10 Απριλίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 23 Απριλίου 2019, 13:15
Η παράδοση και το χωριό «ξυπνούν» μέσα στην πρωτεύουσα – Ο Ορφέας εορτάζει 30 χρόνια με μία μεγάλη παράσταση
Facebook Twitter Whatsapp

Η εκδήλωση ενός συλλόγου με μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα.

Με σύνθημα «Ύμνησε το παρελθόν ξύπνησε το μέλλον» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 19:00, στο θέατρο της Λεοντείου Σχολής στα Άνω Πατήσσια, μία ιδιαίτερη μουσικοχορευτική παράσταση. Πρόκειται για μία γιορτή για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του «Πολιτιστικού Παραδοσιακού Χορευτικού Ομίλου “Ο ΟΡΦΕΑΣ”», στην οποία θα συμμετέχουν πάνω 100 χορευτές πλαισιωμένοι από εξαίρετους μουσικούς οργανοπαίχτες, τραγουδιστές, ηθοποιούς. Οι συντελεστές της παράστασης θα ταξιδέψουν το κοινό μέσα από το θέατρο, το χορό και την αφήγηση και μέσα από οπτικοακουστικά ερεθίσματα θα ξυπνήσουν μνήμες και συναισθήματα.

Ο «ΟΡΦΕΑΣ» κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Αττικής και όχι μόνο. Ιδρύθηκε το 1989 από τον αείμνηστο, Νίκο Κότσαλο, τον θρυλικό «Νίκα», ενός ανθρώπου με πολυσχιδή δραστηριότητα. Οι συγχωριανοί του στη γενέτειρά του, το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, τον θυμούνται μέχρι σήμερα για τις ηρωικές του διαδρομές, όταν ερχόταν από την Αθήνα με τη βέσπα!

Μεγάλος καημός η παράδοση

«Ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Έπαιζε στον Απόλλωνα Θέρμου, τον Παναιτωλικό και πήρε μεταγραφή με 1,5 εκατ. δραχμές για τον ΟΦΗ. Στη συνέχεια έπαιξε στον Ατρόμητο Αθηνών, τον Απόλλωνα και στη Δόξα Δράμας. Αυτό δείχνει, ότι δεν είχε από την αρχή σχέση επαγγελματική με τους παραδοσιακούς χωρούς. Αυτό δημιουργήθηκε στην πορεία όταν ήλθε στην Αθήνα. Εκεί του δημιουργήθηκε η εσωτερική ανάγκη να φέρει το χωριό στην πόλη. Ήταν μεγάλος καημός του. Φοίτησε στη σχολή της Δώρας Στράτου, όπου γνώρισε τον Κώστα Αλεξανδρίδη, τον οποίο στήριξε με την παρουσία του στους Μωμόγερους. Η Δώρα Στράτου του είχε δωρίσει μία φουστανέλα που έλεγε “σε αγαπώ πολύ, ξέρω ότι θα συνεχίσεις φανατικά να χορεύεις. Αυτή τη φουστανέλα να τη φορέσουν τα παιδιά σου”. Στην Πλάκα ως χορευτής γνωρίστηκε με την καλλιτεχνική αφρόκρεμα της εποχής. Έγινε χοροδιδάσκαλος και το 1989 ίδρυσε τον Πολιτιστικό Παραδοσιακό Χορευτικό Όμιλο Ορφέας, οι εκδηλώσεις με τον οποίον άφησαν εποχή σε Ελλάδα και εξωτερικό», αναφέρει ο εκ των γιων του ιδρυτή και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, Γιώργος Κότσαλος, ο οποίος εξηγεί στο Newpost τον σκοπό της παράστασης:

«Να αφήσουμε τη φλόγα όχι στάχτες»

«Θέλουμε να αναδείξουμε την αγάπη και την ατελείωτη αφοσίωση στην παράδοση. Η παράδοση είναι οι ρίζες ενός λαού. Αν αποκόψεις τις ρίζες μετά είσαι ένα τίποτα. Κάθε εποχή θα αλλάζει και θα μπερδεύεται με άλλα ερεθίσματα και κουλτούρες. Δεν θα υπάρχει η ιστορία που θα αναδεικνύει την αξία της χωροχρονικής συνέχειας των Ελλήνων, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Είναι σημαντικό οι Έλληνες να μαθαίνουν τα ήθη και έθιμα, τους χορούς, τις παλιές ενδυμασίες. Πρέπει οι νέες γενιές να γίνουν κοινωνοί αυτών των αξιών, κάτι που καθιστά εμάς υπεύθυνους ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε τη φλόγα της παράδοσης και όχι να αφήσουμε πίσω μας στάχτες».

Η παράσταση γίνεται στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών με ώρα έναρξης 19:00 και τιμή εισιτηρίων 10 Ευρώ. Για παιδιά κάτω από δέκα χρονών και ΑΜΕΑ η είσοδος είναι δωρεάν.

Επιμέλεια παράστασης: Γιώργος Κότσαλος, Χρήστος Κότσαλος

Συντελεστές:

Τραγούδι: Ηλίας Γάκος
Κλαρίνο: Τρύφωνας Παπαϊωάννου
Κλαρίνο: Τίμος Ντέμος
Βιολι: Βαγγέλης Σαραντίδης
Λαούτο: Γιάννης Σεβαστόπουλος
Κανονάκι: Μάνος Κουτσαγγελίδης
Κρουστά: Περικλής Κατσώτης
Γκάιντα: Πέτρος Μίτσου
Ακορντεόν: Παναγιώτης Κωνσταντινίδης
Λύρα Κρήτης: Βαγγέλης Τσουβαλάς
Λαούτο Κρήτης: Λευτέρης Τσουβαλάς
Λύρα Πόντου: Γεώργιος Κουλαξουζίδης
Νταούλι Πόντου: Νικος Κουλαξουζίδης
Μπουζούκι : Γιάννης Κουτσιούκης

Φιλική Συμμετοχή: Λευτέρης Ελευθερίου

Επιμέλεια κειμένων: - Χρήστος Κρικέλας
- Κυριακή Τέλλου

Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθερίου

Επιμέλεια Βίντεο-Φωτογραφίες: Αργύρης Κωστάκης

Χοροδιδάσκαλοι : - Γεώργιος Κότσαλος
- Χρήστος Κότσαλος
- Ελευθερία Τσισκάκη

Σκηνοθεσία: Κότσαλος Γεώργιος