ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: «Δυστυχώς, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που νομίζετε…»

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2019, 21:43
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν είναι διχαστικό το δίλλημα ‘με την Ελλάδα των πολλών ή με την Ελλάδα της ελίτ’», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τον πήχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές έβαλε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Λαμία. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υπονόησε πως το κυβερνών κόμμα στοχεύει στη νίκη στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα στημένα πλάνα με κομπάρσους, που του στήνουν οι επικοινωνιολόγοι του, κάνουν κακό στον κ. Μητσοτάκη. Γιατί  θα είναι δύσκολο γι αυτόν να κατανοήσει τους λόγους που θα χάσει την επόμενη Κυριακή».

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, και στηλίτευσε πρόσφατες δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη , υποστηρίζοντας: «Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ γράφει πάνω “επταήμερη εργασία”».

Για το πρόγραμμα της ΝΔ είπε ότι είναι «χειρότερο» και από αυτό του ΔΝΤ, είναι ένα «σκληρό νεοφιλελεύθερο, αντιλαϊκό πρόγραμμα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι το γραφείο Τύπου της ΝΔ αμέσως μετά από αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης, βγάζει διευκρινιστικές ανακοινώσεις και λέει: “δεν είναι αυτό που νομίζετε”. Δυστυχώς όμως, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που νομίζετε…»

«Ο λαός είναι ο μόνος ιδιοκτήτης της εξουσίας»

«Χτυπηθήκαμε, πονέσαμε από την κρίση, αλλά σηκωθήκαμε στα πόδια μας, αφεντεύουμε τις τύχες μας. Η ιστορία μας είναι βαριά: Οι μεγάλες στιγμές του λαού, οι νίκες του έχουν γράψει ιστορία. Είμαστε παιδιά της Ελλάδας που πάλεψε και νίκησε. Εμείς είμαστε η κληρονομιά της, όσοι πιστεύουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συνέχισε, εξαπολύοντας πυρά κατά του Κ. Μητσοτάκη:

«Δεν έδωσαν όλοι μάχη για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα θεωρούν ότι τους ανήκει η ιδιοκτησία της εξουσίας. Έτσι νομίζουν και εμείς τους απαντάμε: Κανείς σε αυτό τον τόπο, δεν είναι μόνιμος ιδιοκτήτης της εξουσίας. Ο λαός είναι ο μόνος ιδιοκτήτης της εξουσίας. (….) Σφίξαμε τα δόντια, λοιδορηθήκαμε, κάναμε ένα βήμα πίσω για να πάμε βήματα μπροστά. Στοχοποιηθήκαμε, διότι η έγνοια μας ήταν να σφίξουμε τα δόντια, να δουλέψουμε για να φύγουμε από τα μνημόνια και να διώξουμε το ΔΝΤ. Και ναι, αυτό το καταφέραμε! Παρά τις δυσκολίες και σήμερα το μεγάλο πρόβλημα των πολιτικών  μας αντιπάλων είναι ότι δεν έχουν κανένα αφήγημα για το πώς έφτασε η χώρα έως εδώ. Για το πώς αυτοί απέτυχαν ενώ εμείς καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια με κοινωνία όρθια».

Ο κ. Τσίπρας κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον κ. Μητσοτάκη, υπογράμμισε: «Οι πολίτες βλέπουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που γράφει κατάργηση της 13ης σύνταξης, απολύσεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επταήμερη εργασία. Από την άλλη υπάρχει το ψηφοδέλτιό μας που γράφει ένα – ένα τα μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα ηττηθεί στις ευρωεκλογές»

Ο πρωθυπουργός, στη συνέχει έθεσε τον πήχη των ευρωεκλογών, υπονοώντας εμμέσως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη νίκη στις 26 Μαΐου. «Ακούσατε τι μας είπαν για τους νέους που μεγαλώνουν στις λαϊκές γειτονιές σε όλη την Ελλάδα. Τους ακούσαμε να μιλάνε με μεγάλη δόση αδιαφορίας, τους ακούσαμε να μιλάνε γι αυτούς με υποτιμητικό τρόπο και κάθε φορά που τους ακούμε σκεφτόμαστε: Έχουν σοβαρό πρόβλημα κατανόησης γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν τις σκέψεις, τις ανάγκες και τις αγωνίες των νέων ανθρώπων. Ποτέ δεν έζησαν με την αγωνία για το εάν θα πληρώσουν στο τέλος το λογαριασμό της ΔΕΗ. (…)», ανέφερε και συνέχισε:

«Γι αυτό δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι τα επιδόματα δεν είναι όπως μας λένε επιδότηση της φτώχειας, αλλά είναι κοινωνική δικαιοσύνη που εμείς θέλουμε να βαθύνουμε σε αυτό τον τόπο. Έχουν μεγάλο πρόβλημα κατανόησης και δεν τους βοηθούν οι επικοινωνιολόγοι τους. Αυτά τα στημένα πλάνα με τους κομπάρσους του κάνουν κακό του κ. Μητσοτάκη. Γιατί  θα είναι δύσκολο γι αυτόν να κατανοήσει τους λόγους που θα χάσει την επόμενη Κυριακή, γιατί δεν μας γελάνε τα μάτια μας, αυτό το πλήθος δείχνει ότι το ρεύμα δεν γυρίζει πίσω»

«Ο δικός μας κόσμος, είναι ο κόσμος των πολλών»

«Ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος των πολλών, είναι ένα λαϊκό ποτάμι που πλημμυρίζει τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας, είναι η συλλογική δύναμη ενός λαού που πέρασε πολλά και βρίσκει ξανά την αξιοπρέπεια και το δίκιο του και ορίζει ξανά τις τύχες του, χωρίς τεχνοκράτες, χωρίς Τρόικα, χωρίς ΔΝΤ, χωρίς τους ντόπιους εκπροσώπους τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε:

«Σε αυτό το μεγάλο όραμα για την επόμενη μέρα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Εμείς είμαστε αυτοί που μας έλαχε ο κλήρος της ιστορίας, να είμαστε μπροστά σε αυτό τον όμορφο αγώνα. Δεν το ονειρευτήκαμε. Δε μεγαλώσαμε με οράματα μεγαλείου και εξουσίας. Εμάς η ψυχή μας γεμίζει όταν νιώθουμε τους ανθρώπους που πέρασαν χρόνια δύσκολα, να μας σφίγγουν το χέρι. Όταν τους ακούμε να μας λένε ότι τα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε λίγο καλύτερη. Ότι βρήκαν ξανά το θάρρος και τη δύναμη που τους στέρησε η λιτότητα. Όταν βλέπουμε τη δίψα για ένα καλύτερο αύριο στα μάτια των ανθρώπων που γεμίζουν γήπεδα και πλατείες σε πόλεις και χωριά για να μας υποδεχτούν. Γιατί αυτοί μας έφεραν στο τιμόνι αυτού του τόπου. Με την έγνοια όλων σας ξυπνάμε το πρωί και κοιμόμαστε το βράδυ. Γιατί εμείς είμαστε από τον κόσμο των πολλών».

Τα θετικά μέτρα που νομοθέτησε και υλοποιεί η κυβέρνηση δεν είναι ελεημοσύνη, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά το ελάχιστο από τις θυσίες του ελληνικού λαού που μπορεί να επιστρέψει, είπε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό κατόρθωμα της κυβέρνησής του δεν είναι η έξοδος από τα Μνημόνια, αλλά το γεγονός ότι αυτή έγινε με την κοινωνία όρθια.

«Αναγκάστηκαν να ψηφίσουν ένα προς ένα τα μέτρα στήριξης»

«Κάποιοι έχουν διαφορετικά σχέδια. Κάποιοι από αυτούς τα σχέδια αυτά τους ξεφεύγουν. Τους ξεφεύγουν προγραμματικές θέσεις που μας γεμίζουν αγωνία και φρίκη για το τι μπορεί να συμβεί ξανά στον τόπο. Σε άλλα όμως καταφέρνουν και κρύβουν τις προθέσεις και τις διαθέσεις τους. Παρά το γεγονός ότι μας είπαν ότι τα μέτρα στήριξης των πολλών που πήραμε για το 2019 και το 2020 είναι ανέφικτα και λαϊκισμός αναγκάστηκαν χθες να τα ψηφίσουν ένα προς ένα. Εμάς μας αρκεί που τα ψήφισαν ένα προς ένα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ή με την Ελλάδα των πολλών ή με την Ελλάδα της ελίτ»

«Το δίλλημα της κάλπης είναι σαφές. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Στην Ευρώπη που απειλείται από την άνοδο της ακροδεξίας. Στην Ευρώπη που δεινοπάθησε από τις πολιτικές των τεχνοκρατών και της λιτότητας. Αλλά και στην Ελλάδα, στην Ελλάδα που αποτελεί ίσως ένα από τα λίγα θετικά παραδείγματα ενός λαού που με αξιοπρέπεια σήκωσε ανάστημα. Σήκωσε μεγάλο βάρος αλλά άντεξε. Δεν λύγισε. Δεν το έβαλε κάτω. Και τώρα είναι έξω από τα προγράμματα της λιτότητας και ταυτόχρονα δίνει παράδειγμα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το δίλλημα για τη χώρα μας είναι με την Ελλάδα των πολλών ή με την Ελλάδα της ελίτ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Μας λένε ότι το δίλλημα αυτό είναι διχαστικό. Επιτρέψτε μου να τους διαψεύσω. Η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα που ενώνει. Ενώνει τις επιθυμίες και τις ανάγκες των φτωχών ανθρώπων. Τις επιθυμίες και τις ανάγκες της μεσαίας τάξης. Των αγροτών, των εργαζομένων, της νεολαίας. Αυτοί που διχάζει είναι η Ελλάδα των ελίτ», πρόσθεσε.