ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή πλεύσης με νόημα – Με ποιες κινήσεις επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τους Πόντιους

του Χρήστου Κωνσταντινίδη - Δημοσίευση 24 Απριλίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2019, 17:11
Αλλαγή πλεύσης με νόημα – Με ποιες κινήσεις επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τους Πόντιους
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς μεταφράζεται η αλλαγή στάσης για τη Γενοκτονία.

Ένα από τα ζητήματα για τα οποία έχει κατηγορηθεί πολλάκις ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, ήταν η στάση του απέναντι στο θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Χαρακτηριστική ήταν η σύγκρουση που είχε δημιουργηθεί λόγω της αντίθετης άποψης του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, το όνομα του οποίου δέχτηκε ποικίλους χαρακτηρισμούς, από αρνητής και... κερκόπορτα, μέχρι Εφιάλτης.

Κάτι όμως αρχίζει να αλλάζει στο κυβερνών κόμμα. Τον τελευταίο καιρό, κατά πάσα πιθανότητα για εκλογικούς λόγους, καθότι τα νούμερα δημοσκοπήσεων είναι ανησυχητικά, παρατηρείται μεταστροφή γύρω από το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για την οποία το ελληνικό κράτος έχει θεσπίσει ως ημέρα μνήμης τη 19η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία το 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο αιματηρή φάση της σφαγής των χριστιανικών πληθυσμών της Μαύρης Θάλασσας.

Την αλλαγή πλεύσης αποκαλύπτουν κάποια σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, τα οποία μεταφράζονται ως μία διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τους Πόντιους ψηφοφόρους. Πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονοματοδοσία των Σκοπίων, μία εξέλιξη που δημιούργησε κύματα αντιδράσεων στη Μακεδονία και έπληξε αισθητά την εικόνα της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας, υποστήριξε, ότι «οι “Έλληνες Μακεδόνες” δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία».

Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει τη δημοτικότητά του κερδίζοντας Πόντιους ψηφοφόρους, μέσα από κινήσεις, τις οποίες καταγράφει το Newpost.

Λύθηκε ένα πρόβλημα πολλών ετών

Το πρώτο σημαντικό βήμα προσέγγισης έγινε εκτός Ελλάδας! Είναι γνωστό ότι οι Πόντιοι στη χώρα μας έχουν χτίσει γέφυρες φιλίας και αδελφοσύνης με την τρισχιλιόχρονη πατρίδα των προγόνων τους. Διατηρούν επαφές με ελληνόφωνους που παρέμειναν στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς ως εξισλαμισμένοι πληθυσμοί δεν συμπεριλήφθηκαν στη σχετική συμφωνία ανταλλαγής που υπογράφτηκε στη Λωζάνη το 1923.

Για πολλά χρόνια λοιπόν υπήρχε πρόβλημα με την έκδοση ελληνικής βίζας για τους κατοίκους της Τραπεζούντας, οι οποίοι αναγκάζονταν να ταξιδέψουν ως την Κωνσταντινούπολη για να την αποκτήσουν. Αυτό το θέμα λύθηκε στα μέσα Απριλίου του 2019 με τα εγκαίνια του νέου ελληνικού Γραφείου Θεωρήσεων που ιδρύθηκε για πρώτη φορά στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών.

«Είμαι ευτυχής από την ύπαρξη του Κέντρου Θεωρήσεων της Ελλάδος στην Τραπεζούντα η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας. Το Κέντρο θεωρήσεων θα διευκολύνει τους κατοίκους της περιοχής και θα φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης ο οποίος ήταν παρών σε αυτήν τη σημαντική στιγμή και μάλιστα επισκέφτηκε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Ποντιακό άρωμα στο ευρωψηφοδέλτιο

Το δεύτερο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει ένα όνομα, το οποίο είναι πολύ γνωστό στον ποντιακό χώρο. Πρόκειται για τον Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος είναι γνωστός Πόντιος ιστορικός, που προωθεί το θέμα της Γενοκτονίας. Εν αντιθέσει, η Μαρία Ρεπούση, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις πριν μερικά χρόνια για τις διατυπώσεις της περί συνωστισμού στην Καταστροφή της Σμύρνης στο βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, βρίσκεται εκτός ψηφοδελτίου.

Το τρίτο βήμα αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο κάτι για το οποίο πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι ακριβείς οι εντυπώσεις ότι οι βουλευτές της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν την πρότασή του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για την γενοκτονία των Ποντίων. Σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαριάς δεν συνεννοήθηκε με τις ευρωομάδες του ΕΛΚ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίες ετοίμαζαν ένα κοινό ψήφισμα ακριβώς γι΄αυτό το θέμα. 

Στα κόκκινα το Κοινοβούλιο

Όσο πλησιάζει η 19η Μαΐου τόσο θα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις από ποντιακά και λοιπά προσφυγικά σωματεία. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newpost, υπάρχουν πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να τιμηθεί συμβολικά η επέτειος με τη χρησιμοποίηση για αυτόν τον σκοπό κάποιου μνημείου. Υπάρχει θετική στάση απέναντι σε αυτό το θέμα, κάτι που αποτελεί το τέταρτο βήμα προσέγγισης. Εκ των σοβαρότερων επιλογών που προωθείται, είναι η πρόταση του ιστότοπου e-pontos για φωτισμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανήμερα της 19ης Μαΐου (και κάθε χρόνο την ίδια μέρα) με κόκκινο και μαύρο χρώμα. Το μαύρο συμβολίζει το πένθος και το κόκκινο το αίμα των 353.000 αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου την περίοδο της Γενοκτονίας.