ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαντήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση χρεών

του Χρήστου Κωνσταντινίδη - Δημοσίευση 16 Μαΐου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2019, 16:32
Απαντήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση χρεών
Facebook Twitter Whatsapp

Ειδικός διαμεσολαβητής μιλά στο Newpost.

Μία σημαντική είδηση προκύπει για όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους . Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μπαίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι οφειλές ως 31 Δεκεμβρίου 2018.

Ποιός μπορεί να μπει στον μηχανισμό; Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει και ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί για τον νόμο με τις 120 δόσεις; Σε αυτά και σε άλλα πολλά ερωτήματα απαντά στο Newpost ο Δημήτρης Μπούκας, διαμεσολαβητής και συντονιστής του Ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών.

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών;

«Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών (ν.4469/2017) οφειλών που γεννήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2018 (ή ανάγονται σε χρόνο έως την 31η Δεκεμβρίου 2018) αντί για την 31η Δεκεμβρίου 2017 που ισχύει μέχρι σήμερα. Απολύτως λογική κίνηση από τη στιγμή που στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο των περίφημων 120 δόσεων σε Εφορία και Ταμεία, το όριο των προς ρύθμιση οφειλών είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018».

Ποιους αφορά;

«Αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα και κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρακτικά λοιπόν κάθε νομική μορφή εταιρείας. Επίσης, δυνατότητα δίνεται και στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς όμως να έχουν πτωχευτική ικανότητα όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί , οι δημοσιογράφοι και άλλοι».

Ποια είναι η διαδικασία ένταξης στον μηχανισμό;

«Για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών θα πρέπει να έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και μια θετική χρήση στις 3 προηγούμενες χρονιές. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά με κωδικούς taxis ενώ σε δεύτερο στάδιο εξετάζεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης, αν δηλαδή θα μπορεί να εξυπηρετεί την ενδεχόμενη λύση που θα λάβει».

Ποια είναι η πορεία του εξωδικαστικού μέχρι σήμερα;

«Η αλήθεια είναι πώς μέχρι στιγμής, τα νούμερα δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες. Παρά το γεγονός πώς έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης 60.831 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν υποβληθεί μόνο 6.786 αιτήσεις και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία μόνο 2.009 από αυτούς. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μια στασιμότητα λόγω των σχετικών εξαγγελιών περί 120 δόσεων τις οποίες όλοι ανέμεναν. Ωστόσο, η ρύθμιση που προβλέπεται για τις εταιρείες δεν κρίνεται συμφέρουσα – μόνο 24 δόσεις στην Εφορία, με αλλαγή της τελευταίας στιγμής- οπότε το επόμενο διάστημα θεωρώ πώς θα αναθερμανθεί το σχετικό ενδιαφέρον».

Μέχρι πότε μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ρυθμίσουν τα χρέη τους;

«Η σχετική προθεσμία είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 εκτός αν δοθεί εκ νέου παράταση, όπως έγινε και στα τέλη του 2018 που ήταν η καταληκτική προθεσμία του ν. 4469/2017».

Ποια είναι τα οφέλη της ένταξης στον μηχανισμό για όσους έχουν κάνει αιτήσεις;

«Το σημαντικότερο είναι ότι τους δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους μέσω μιας και μόνο διαδικασίας. Ειδικά προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ενδέχεται να λάβουν “κούρεμα” τόκων και προσαυξήσεων κατά 85% και στην Εφορία και των προστίμων κατά 95%. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε βάθος 10ετίας λαμβάνοντας έως 120 δόσεις. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούμε αφενός να μην γίνεται η σχετική μείωση των προσαυξήσεων αφετέρου να μην εξαντλείται το όριο των 120 δόσεων. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνούν οι οφειλέτες πώς υπάρχει επιτόκιο 5%».

Ποιες είναι οι αλλαγές στον νόμο για τις 120 δόσεις και πως συνδέεται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό;

«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε καθίζηση στην πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αφού όλοι περιμέναν τις 120 δόσεις. Η αλήθεια είναι πώς η ρύθμιση προς την Εφορία δεν μπορεί να ικανοποιεί τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να στραφούν προς τον εξωδικαστικό αν θέλουν να πετύχουν παραπάνω από 24 δόσεις. Ωστόσο, δίνεται πλέον η ευκαιρία σε όσους έμεναν εκτός του εξωδικαστικού να πετύχουν ρύθμιση των οφειλών τους, για παράδειγμ άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, όσοι είχαν κλείσει τα μπλοκάκια τους ή δεν είχαν μια θετική χρήση στις 3 προηγούμενες χρονιές.

Από την άλλη, η ρύθμιση προς τα Ταμεία σίγουρα θα βοηθήσει χιλιάδες ασφαλισμένους που είναι κοντά στα όρια συνταξιοδότησης να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να καταθέσουν αίτηση για σύνταξη, αφετέρου θα δώσει σημαντική ανάσα και σε όσους αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες είχαν υψηλές εισφορές που δεν είχαν πληρώσει. Μέσω του επανυπολογισμού, θα μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο ποσοστό-άνω του 60%- τα χρέη παρελθόντων ετών, ωστόσο, αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση στη σύνταξη που θα λάβουν μελλοντικά, η οποία θα είναι μέχρι και 40% μειωμένη».

* Ο Δημήτρης Μπούκας είναι δικηγόρος, διαμεσολαβητής και συντονιστής του Ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. (dboukas.gr)