ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup για παροχολογία: Τηρήστε τις δεσμεύσεις – Να υπολογιστεί ο αντίκτυπος των μέτρων

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2019, 17:40
Eurogroup για παροχολογία: Τηρήστε τις δεσμεύσεις – Να υπολογιστεί ο αντίκτυπος των μέτρων
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ίδιος επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τις παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κράτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του οργάνου. Ο ίδιος επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι Θεσμοί ακόμη γράφουν την έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και υπογράμμισε ότι δεδομένου ότι στο τραπέζι βρίσκεται το θέμα της οικονομίας της ευρωζώνης αν τεθεί κάποιο θέμα θα συζητηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για την μεταφορά των 5,5 δισ. ευρώ σε «ειδικό λογαριασμό», ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε: «Έχουμε την χώρα σε μια πολύ ισχυρή απόδοση σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα που μάλιστα συνοδεύονται από ανάπτυξη. Περιμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις σε αυτό το πλαίσιο».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε πως  η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το διάλογο», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Τα μέτρα θα υπολογιστούν και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακης εποπτείας. Θα κριθεί  η κοινωνική και δημοσιονομική επίπτωση (των ανακοινώσεων Τσίπρα). Είναι σημαντική η κοινωνική πτυχή ύστερα από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας των Ελλήνων».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Η Ελλάδα είναι ένα success story.  Όλοι στο τέλος θα είναι πιο προσεκτικοί».

Στην σύνοδο μετέχει και ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης (αντικαθιστά τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο). Ο κ. Χουλιαράκης δεν απάντησε σε ερωτήσεις κατά την είσοδό του.

Η στάση των ευρωπαίων αξιωματούχων κρίνεται ως αρκετά προσεκτική. Και αυτό γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διαρροές από αξιωματούχους της ευρωζώνης περί προβληματισμού των Θεσμών λόγω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. «Υπάρχει ανησυχία για αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ανησυχία για το αν οι Έλληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», επισήμανε χαρακτηριστικά αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη.