ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύγχυση στους δανειστές λόγω των παροχών Τσίπρα – Ποιες κυρώσεις εξετάζονται

Δημοσίευση 14 Μαΐου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαΐου 2019, 16:23
Σύγχυση στους δανειστές λόγω των παροχών Τσίπρα – Ποιες κυρώσεις εξετάζονται
Facebook Twitter Whatsapp

«Υπάρχει ανησυχία για αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ανησυχία για το αν οι Έλληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να διαβεβαιώνει σε κάθε τόνο πως τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο πριν από μία εβδομάδα είναι συμβατά με τους στόχους, ωστόσο οι δανειστές εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχοι.

Σύγχυση και ανησυχία

Στη συνέχεια διάφορων διαρροών που είδαν το φως της δημοσιότητας περί του κινδύνου κυρώσεων προς την Ελλάδα λόγω της ενδεχόμενης παραβίασης των συμφωνηθέντων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σήμερα, αξιωματούχος της ευρωζώνης κατέστησε σαφές πως οι Βρυξέλλες αλλά και διάφορα κράτη – μέλη δεν βλέπουν με καλό μάτι τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας και τα σχετικά σενάρια. Κύρια εστία διαφωνίας είναι η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού που θα περιέχει πόρους ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα καλύπτουν τη διαφορά σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει ανησυχία για αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ανησυχία για το αν οι Έλληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενόψει του Eurogroup της 16ης Μαΐου. Ο ίδιος, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, διασαφήνισε πως παρότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης, οι υπουργοί αναμένεται να θέσουν ερωτήματα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις παροχές που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά την αλλαγή χρήσης τμήματος του «μαξιλαριού ρευστότητας» που έχει η ελληνική κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα,  ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι όταν διάβασε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα μπερδεύτηκε. «Είμαι σε σύγχυση και οι θεσμοί το ίδιο, αλλά αναμένω την έκθεση των θεσμών», είπε, προσθέτοντας όμως ότι αυτό που αναμένει να τονίζεται στη συγκεκριμένη έκθεση είναι ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι στόχοι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι  πρέπει να τηρηθούν.

Πιθανές κυρώσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε κοινοβούλια κρατών - μελών να συνδεθεί η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ με την ανακοίνωση των παροχών και να μην δοθεί η ανάλογη έγκριση. «Δεν ξέρω την αντίδραση όλων των κοινοβουλίων», σημείωσε αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικά εξ αυτών να μην εγκρίνουν την πρόωρη αποπληρωμή, παρόλο που σε οικονομικούς όρους έχει απόλυτο νόημα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το 2019 «είναι πλήρως συμβατά με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως αυτός αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019. Συγκεκριμένα, εκτός από το προκαλούμενο κόστος των εν λόγω μέτρων, προκύπτουν θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις από το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολογική διοίκηση».

Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ δεν τοποθετήθηκε για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020, ούτε επίσης για την αλλαγή της χρήσης του «μαξιλαριού ρευστότητας».

Τι είναι ο ειδικός λογαριασμός

Τι είναι ο ειδικός λογαριασμός όμως, που προκαλεί τις αντιδράσεις των δανειστών; Όπως είχε ανακοινώσει πριν από μία εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, σε αυτόν θα κατατεθούν πόροι ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση, θα πάρουν τα χρήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία έχουμε συμφωνήσει έως τότε. Αλλά την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ανακοινώσαμε στην ΔΕΘ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πακέτο που παρουσιάζει θα εξασφαλίσει υψηλότερη ανάπτυξη και έτσι θα πιάνεται το 3,5% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το ποσό του ειδικού λογαριασμού (έως ποσοστό 1% του ΑΕΠ).

«Με άλλα λόγια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς να παραβιάζουμε ούτε κατά 1 ευρώ την συμφωνία με τους εταίρους μας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας με πλεονάσματα κατά 1% λιγότερο. Στον δημοσιονομικό χώρο της επόμενης τριετίας που προκύπτει, ερχόμαστε να προσθέσουμε ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά. Διαμορφώνονται οι όροι για ένα πακέτο μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης από το 2019 κι έπειτα».

Ερωτηθείς σε σχέση με το 1% του ειδικού λογαριασμού που ανακοίνωσε, και εάν μπορεί να επιστρέφει στην οικονομία εφόσον επιτυγχάνεται ο στόχος χωρίς την αξιοποίηση του για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2020-2022, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «είναι προφανές, αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, δεσμεύονται σε έναν ειδικό λογαριασμό έναντι των υποχρεώσεων που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα».