ΔΙΕΘΝΗ

Σφίγγει ο κλοιός για Ερντογάν: Οι ΗΠΑ πετούν την Τουρκία εκτός του προγράμματος κατασκευής των F-35

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαρτίου 2019, 12:45
Σφίγγει ο κλοιός για Ερντογάν: Οι ΗΠΑ πετούν την Τουρκία εκτός του προγράμματος κατασκευής των F-35
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

«Βόμβα» από Αμερικανό αξιωματούχο: Η αγορά των S-400 εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των εχθρών της Αμερικής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Τουρκία επιμένει πως η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 είναι… τελειωμένη υπόθεση ωστόσο οι πιέσεις της Ουάσινγκτον εντείνονται προς τον Ερντογάν.

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να μεταπείσουν την Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δηλώνει: «Παρά κάποιες ανακοινώσεις, η πορεία των F-35 προχωρά ομαλά: οι πιλότοι μας, η ομάδα συντήρησης συνεχίζει την εκπαίδευσή της στις ΗΠΑ».

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι πιέσεις προς την Άγκυρα εντείνονται και μάλιστα έχουν και… οικονομική διάσταση.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το OPEN αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε στο κανάλι υπό το καθεστώς ανωνυμίας πως αν η Άγκυρα δεν ακυρώσει την παραγγελία τίθεται αυτόματα και πρόβλημα στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 από το οποίο η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα κέρδιζε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον σταθμό, προετοιμάζουν ήδη το έδαφος για την επόμενη μέρα των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το Open ο αξιωματούχος επανέλαβε στη δήλωση του την προειδοποίηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μάικ Πενς πως οι ΗΠΑ δεν θα σταθούν αδρανείς όταν οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους.

«Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα την Τουρκία ότι η απόκτηση των S-400 μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα για την κατασκευή των F-35. Επίσης, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των εχθρών της Αμερικής», είπε στον δημοσιογράφο Μ. Ιγνατίου ο εν λόγω αξιωματούχος. 

Θυμίζουμε πως η προηγούμενη διπλωματική κρίση μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας είχε κοστίσει ακριβά στην τουρκική οικονομία που είδε το νόμισμα της (τουρκική λίρα) να βυθίζεται. Αφορμή τότε ήταν η φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει προβλήματα καθώς όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία ανήλθε στο 13,5% την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, το υψηλότερο σε εννέα χρόνια.

Δηλαδή ο αντίκτυπος από τη νομισματική κρίση στην Τουρκία εξακολουθεί να εμφανίζεται στους δείκτες της τουρκικής οικονομίας.

Ερντογάν: Ο Τραμπ… εγκρίνει τους S-400

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό HaberTürk την Πέμπτη ισχυρίστηκε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε την προγραμματισμένη αγορά των S-400.

Σύμφωνα με το ahvalnews ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε πως ο ομόλογός του είπε πως πήρε τη «σωστή απόφαση».

«Αυτή η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής τώρα», δήλωσε ο Τ. Ερντογάν προσθέτοντας πως οι παραδόσεις του ρωσικού συστήματος θα γίνουν τον Ιούλιο. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είχε μεταφέρει στον Τραμπ τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την αγορά και ο Αμερικανός Πρόεδρος του είπε πως έχει δίκιο.