ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πατριάρχης του Γένους στην Ίμβρο, για λίγες μέρες ανάπαυλας

του Σωτήρη Τζούμα - Δημοσίευση 16 Μαΐου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2019, 19:37
Ο Πατριάρχης του Γένους στην Ίμβρο, για λίγες μέρες ανάπαυλας
Facebook Twitter Whatsapp

Κάθε ταξίδι του Πατριάρχη του Γένους στο αγαπημένο του νησί είναι μία απόδραση από την πεζότητα της καθημερινότητας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το κουραστικό, σχεδόν εξοντωτικό, πρόγραμμα των τελευταίων ημερών, με τις εργασίες της Συνόδου, τις εκλογές δύο Αρχιεπισκόπων, τις συνεχόμενες ακροάσεις και τα συναφή, αναχώρησε για την μεγάλη του  αγαπημένη, την Ίμβρο, τη «γεννήτρα και τεχνήτρα» της ζωής του, για λίγες μέρες ανάπαυλας. 

Ο Παριάρχης μετά το Πασχάλιο γεύμα που παρέθεσε κατά το έθος, στούς Κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής καί τούς Γραμματείς των  Πατριαρχείων, στους κήπους του θερέτρου του  Γεν. Προξενείου τῆς Γαλλίας στα Θεραπειά, το μεσημέρι της Τρίτης 14 Μαίου, στη συνέχει έφυγε για την Ίμβρο με το πλοίο της γραμμής. 

Κάθε ταξίδι του Πατριάρχη του Γένους στο αγαπημένο του νησί είναι μία απόδραση από την πεζότητα της καθημερινότητας αλλά  και από την πολύ-υπεύθυνη θέση που κατέχει. Πηγαίνει στην Ίμβρο για να γεμίσει, όπως λέει, τις μπαταρίες και να συνεχίσει τον ανυπέρβλητο αγώνα του.

Στην Ίμβρο ο Πατριάρχης μας πηγαίνει στο χωριό του τους Αγίους Θεοδώρους, όπου διατηρεί σπίτι  αλλά και σε όλα τα άλλα χωριά του νησιού όπου ζούν οι λιγοστοί πια Ρωμιοί για να θυμίζουν στο διηνεκές, σε όλους μας  ότι κάποτε τα νησιά αυτά, η Ίμβρος και η Τένεδος, ανήκαν στα νησιά του Αρχιπελάγους και έσφυζαν από ζωή και από Ελληνισμό. 

Σήμερα οι λιγοστοί εναπομείναντες Έλληνες που υπάρχουν εκεί, αποτελούν τη φυσική συνέχεια της μεγάλης ομογένειας που υπήρχε κάποτε  και όσοι παραμένουν εκεί  είναι η «μικρά ζύμη» που πρέπει να υπάρχει για να φυλάττει Θερμοπύλες. Και συχνά οι λιγοστοί Ρωμιοί και κυρίως οι πλέον μοναχικοί,  πέφτουν θύματα κακοποιών με στόχο την ληστεία και την εκμετάλλευση, όπως πρόσφατα  ο άτυχος ομογενής Ζαφείρης.

Ο Πατριάρχης κατά την παραμονή του στο ωραίο νησί συναντάται με όλους τους κατοίκους, συνομιλεί μαζί τους, θυμάται ιστορίες από το παρελθόν και ανταλλάσσει απόψεις για όλα εκείνα που συμβαίνουν στο νησί.

Τους δίνει δύναμη και χαρά και αποδεικνύει με έργα αυτό που τους λέει πάντα: σας θυμάμαι  με αγάπη και θα έρχομαι να σας βλέπω. Και τηρεί το λόγο του.

Δεν παραλείπει μάλιστα κατά την παραμονή του στο νησί  να επισκέπτεται ακόμη  και τις στάνες όπου φυλάσσονται και εκτρέφονται  αιγοπρόβατα και συχνά να παίρνει στα χέρια του νεογέννητα πρόβατα και ερίφια, όπως ακριβώς στη φωτογραφία που έχουμε που είναι από το ταξίδι αυτό.

Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο ταξίδι του συνοδεύουν  ο . Πατριαρχικός  Διάκονος  Ιάκωβος  Krochak και ο εκ των Κλητήρων  των  Πατριαρχείων Παναγιώτης  Γραφιαδέλλης. Θα επιστρέψει στην Πόλη την Παρασκευή 17 Μαΐου.