ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση για την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2016, 11:23 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2016, 11:23
Εκδήλωση για την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων
Facebook Twitter Whatsapp

Εξέχουσες προσωπικότητες Ποντίων και Αρμενίων τιμήθηκαν στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.

Εξέχουσες προσωπικότητες Ποντίων και Αρμενίων τιμήθηκαν στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στον κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλο, τη γιαγιά Ελισάβετ Αλεξανδρίδου, τον αντιπρόεδρο της Βουλής της Αρμενίας Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, τον πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργο Παρχαρίδη, τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνο Φωτιάδη, το Γεώργιο Τσαλουχίδη, την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και στον παραολυμπιονίκη Γρηγόρη Πολυχρονίδη.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι "η γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων και των Αρμενίων παραμένει στη συλλογική μνήμη ως ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα, αλλά και ως ένα έγκλημα στο οποίο τόσα χρόνια μετά δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη".

Διερωτήθηκε δε "πώς είναι δυνατόν για τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων να ισχύει ιστορική ασυλία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Η συγγνώμη θα λυτρώσει τον τουρκικό λαό από το βάρος της συλλογικής ενοχής. Το ίδιο έπραξαν και άλλοι που απολογήθηκαν και τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων", παρατήρησε.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας απηύθυνε κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα "όλοι μαζί" για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας των δυο λαών.

Η εκδήλωση διάρκειας 120 λεπτών περιλάμβανε απαγγελία κειμένων, προβολή οπτικού υλικού από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης.