ΑΜΥΝΑ

Ακόμα 37 τουρκικές παραβιάσεις και μία εικονική αερομαχία στο Αιγαίο

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 16 Μαΐου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2019, 21:20
Ακόμα 37 τουρκικές παραβιάσεις και μία εικονική αερομαχία στο Αιγαίο
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίστηκαν και σήμερα με ιδιαιτέρως έντονους ρυθμούς οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, την ίδια ώρα που είχαμε μέχρι και αβλαβή διέλευση έξω από το Σούνιο, που είναι νόμιμη μεν αλλά «ξεκάρφωτη» δε, καθώς είχε πάρα πολύ καιρό να γίνει μία τέτοια ενέργεια , που ασφαλώς έχει τη δική της σημειολογία.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα 7 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, από τα οποία 6 ήταν «ζευγάρια» F-16 και άλλη μία «τετράδα» μαχητικών του ίδιου τύπου, καθώς και 11 μεμονωμένα αεροσκάφη, από τα οποία τα 5 ήταν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, 1 ATR-72 ηλεκτρονικού πολέμου και 5 ελικόπτερα από φρεγάτες, συνολικώς 27 αεροσκάφη, από τα οποία τα 4 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 22 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR  Αθηνών, και 37 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), όλες από τα μαχητικά, που σημειώθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες παραβάσεις 10 έγιναν από τα F16, 6 από τα CN-235, 1 από το ATR-72 και οι 5 από τα ελικόπτερα. Αντιστοίχως, από τις 37 παραβιάσεις 31 έγιναν από τα F16 και οι υπόλοιπες 6 από το ATR-72.

Επίσης, σημειώθηκε και μία «εικονική αερομαχία» («εμπλοκή») με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που πάντα απογειώνονται σε αυτές τις περιπτώσεις για αναγνώριση και αναχαίτισή τους.

Συμφώνως πάντα με το ΓΕΕΘΑ «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» από τα αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος».