ΑΜΥΝΑ

Αποστολάκης σε ΕΕ: Να ληφθούν μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 14 Μαΐου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαΐου 2019, 22:17
Αποστολάκης σε ΕΕ: Να ληφθούν μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ
Facebook Twitter Whatsapp

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αφορά ολόκληρη την ΕΕ» διεμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την επιβολή μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της επιθετικότητος της τελευταίας τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου κυρίως, όσο και για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της ίδιας στο Αιγαίο δευτερευόντως, ζήτησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και στην οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα, μαζί με τον συνάδελφό του των Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος συμμετείχε στην αντίστοιχη σύνοδο των δικών του ομολόγων.

«Συζητήθηκε ότι πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες ακόμα οι ενέργειες. Θα εξαρτηθεί και από τη συνέχεια…Ζήτησα ότι πρέπει να γίνει ο,τιδήποτε μπορεί να γίνει προκειμένου να σταματήσει αυτή η ενέργεια» τόνισε ο ΥΕΘΑ απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα μετά το πέρας της Συνόδου, περί του αν ζητήθηκε η λήψη μέτρων από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, όπου έθεσε για μία εισέτι φορά τόσο προς τους ομολόγους του, όσο και προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, την κ. Μογκερίνι, τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά και προβληματική στάση της Άγκυρας στο Αιγαίο.

«…τόνισα την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικώς ο Ε.Αποστολάκης.

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε: «Επεσήμανα επίσης ότι η προκλητική συμπεριφοράς της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα, που αφορά ολόκληρη την ΕΕ. Έτσι, σε πνεύμα αλληλεγγύης, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του».

Οι θεματικές ενότητες της Συνόδου του ΣΕΥ περιελάμβαναν τα εξής, όπως σας είχαμε ενημερώσει από χθες σχετικώς:

 • Την αποτίμηση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες G5 Sahel (Μπουργκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρα).
 • Την εξέταση της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ με έμφαση στις υβριδικές απειλές, παρουσία της Αναπληρωτού ΓΓ/ΝΑΤΟ, κυρίας Gottemoeller.
 • Την πρόοδο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation/PESCO) με ανάλυση των Εθνικών Σχεδίων Υλοποιήσεως (National Implementation Plans) 2019 και αξιολόγησή αυτών.
 • Την παρουσίαση της εκθέσεως εφαρμογής της μακροπρόθεσμης αναθεωρήσεως του European Defence Agency (EDA).
  Στο πλαίσιο των εργασιών του ΣΕΥ, συμφώνως με πηγές του ΥΠΕΘΑ, ο Ε.Αποστολάκης «υπέγραψε την προγραμματική διευθέτηση (Project Arrangement) βελτίωσης αδειών διασυνοριακών διελεύσεων-κινήσεων στην Ευρώπη, η οποία εντάσσεται σε πρόγραμμα του EDA για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας».Κατά τις αντίστοιχες τοποθετήσεις του ανά θεματική ενότητα ο ΥΕΘΑ επισήμανε τα εξής:
 • «Η εμφάνιση των υβριδικών απειλών υπογραμμίζει τη διαρκή εξέλιξη του χαρακτήρα και της μορφής των συγκρούσεων, οι οποίες στο μέλλον θα είναι πιο σύνθετες και δυναμικές. Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή τους, όπως προκύπτει από τις συντονισμένες ασκήσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και από το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας (Hybrid CoE), αποσκοπεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων και στην ενίσχυση της συμπληρωματικότητας, ενδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με αξιοποίηση του συνόλου των διαθεσίμων δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών.
 • Η Ελλάδα υποστηρίζει έμπρακτα την PESCO, ως εργαλείο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των κρατών μελών, για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή σε 5 προγράμματα και συμμετέχει σε άλλα 17. Η κατ’ εξαίρεση συμμετοχή τρίτων οντοτήτων σε προγράμματα PESCO δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στα συμφέροντα ασφαλείας της Ένωσης και των κρατών-μελών της. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές δίκαιο αυτής και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
 • Ο ρόλος του EDA είναι καθοριστικός για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων αμυντικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Ο EDAδιαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συνάφεια και τη διασύνδεση των αμυντικών πρωτοβουλιών των κρατών-μελών. Η αναθεώρηση της απόφασης Συμβουλίου για τον Οργανισμό εκτιμάται θετική, καθώς θα ενισχυθεί ο ρόλος του στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία.»
 • Ως προελέχθη, ο Έλληνας ΥΕΘΑ σε παρέμβαση του, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην εξακολουθητική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς και στις παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσει η τελευταία στην Κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.
 • Τέλος, ο ΥΕΘΑ, αφού επισήμανε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αφορά σε ολόκληρη την ΕΕ, ζήτησε από τους ομολόγους του, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, να δράσουν συλλογικά, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.